Izbor ulja najčešće se vrši na osnovu dva glavna kriterijuma:

Prema području primene ili njihovom kvalitetu,
Njih definišu API i ACEA specifikacije, te klasifikacijama viskoznosti koje se baziraju na SAE standardima, a koje se biraju prema temperaturi okoline i zavisno o stepenu istrošenosti motora. Vodeći proizvođači ulja klasifikuju i označavaju svoje proizvode prema međunarodnim standardima SAE i API koji olakšavaju ocenu njihovog kvaliteta u poređenju s uljima proizvedenim u drugim zemljama.

Svaki servis prilikom naručivanja ulja za prodaju ili potrošač prilikom odabira ulja za konkretni automobil treba da odluči kakvo će ulje odabrati. U međunarodnoj praksi postoje opšta pravila za izbor ulja. Polazeći od zahteva motora Vašeg automobila i temperature vazduha okoline, motorna ulja se biraju prema dva osnovna kriterijuma:

viskozitet prema klasifikaciji SAE
eksploatacijska klasa prema API i prema ACEA

Šta znači SAE?

Glavnu karakteristiku motornih ulja čini viskozno-temperaturna zavisnost i to pri zimskim uslovima prilikom pokretanja motora, pa sve do najviših temperatura ulja pri letnjim temperaturama. Najširi opis viskozno-temperaturne zavisnosti koju zahtevaju današnji motori s unutrašnjim sagorevanjem predstavlja međunarodni standard SAE (udruženje automobilskih inžinjera).


Motorno ulje je prema SAE standardu podeljeno na zimske klasa viskoznosti: (0W, 5W, 10W, 15W, 16W, 20W i 25W),
i na letnje klase viskoznosti: (20, 30, 40, 50 i 60).

Prva brojčana oznaka određena je sa tri parametra: maksimalnom dinamičkom viskoznošću (mPas) na niskim temperaturama, maksimalnom graničnom temperaturom pumpabilnosti i minimalnom kinematskom viskoznošću u (mm2/s) na 100°C. Druga brojčana oznaka definisana je opsegom kinematske viskoznosti u (mm2/s) na 100°C te dinamičkom viskoznošću na 150°C pri visokim brzinama kretanja.


Šta znači API?

Prvi standard, zavisno o području primene, proizašao je iz Američkog instituta za naftu (API) sredinom 1940-ih godina. Motorna su ulja tada podeljena u dve kategorije: „S“ i „C“.

Motorna ulja koja se upotrebljavaju u benzinskim četvorotaktnim motorima pripadaju kategoriji „S“, dok se motorna ulja koja se upotrebljavaju u dizel motorima automobila, teretnih i poljoprivrednih strojeva pripisuju oznaci „C“. Od toga su vremena performanse motora konstantno unapređivane, pa se tako i sam standard poboljšavao. Tako je danas usvojeno pravilo da se kategorijama „S“ i „C“ pridodaju dopunske oznake (slova alfabeta) koja objedinjuju novu klasu API standarda.

Motorna ulja koja pripadaju klasi „S“ kreću se od dopunske oznake slova „A“ do zaključno danas slova „L“, koje označava motorna ulja najnovije generacije benzinskih motora i sadrži najviši nivo kvaliteta (na primer oznaka SL). Motorna ulja iz kategorije „C“ isto se tako kreću od dopunskog slova „A“ do zaključno danas „G“, koja označavaju motorna ulja najnovije generacije dizel motora i najboljeg su kvaliteta.

Brojčana oznaka koja sledi nakon dopunske oznake upućuje na četvorotaktne, odnosno dvotaktne dizel motore. (Primer označavanja: CG-4)

Kod multigradnih motornih ulja koja se upotrebljavaju tokom cele godine i koja se mogu koristiti u benzinskim i dizel motorima uvedeno je dvostruko označavanje (Primer označavanja: SL/CF, CF-4/SH)

Usavršavanje radnog procesa, kao i uvođenje novih materijala, tehnologija i konstrukcijskih rešenja, čini skoro uporedivim opterećenje dve vrste motora – benzinskih i dizel motora. To nam govori da ulja za ove motore mogu biti jedna te ista. Tako su stvorena i stvaraju se ulja s univerzalnim kvalitetom koja skoro jednako zadovoljavaju zahteve i benzinskih i dizel motora. Ovakva se praksa toliko proširila da su danas sva proizvedena ulja univerzalnog karaktera. Univerzalna motorna ulja se označavaju kao odnos između dve grupe eksploatacijskih nivoa, koje zadovoljava određeno ulje.

Obratite pažnju na gornji znak, jer se na tržištu pojavljuju i ulja proizvođača sa sličnim znakom, verovatno sa namerom da zavedu slabije obaveštene kupce da proizvod poseduje API sertifikat.

Generalno gledano, veći broj uz slova A, B i C označava bolji kvalitet ulja, ali pri odabiru ulja za Vaše vozilo, trebalo bi da se držite preporuka proizvođača u smislu ACEA sekvenci!


Šta znači ACEA?

Eksploatacijska se svojstva klasifikuju i prema evropskom standardu ACEA. Evropski odbor konstruktora motora i vozila (CCMC) izdao je evropske specifikacije za motorna ulja ličnih i komercijalnih vozila. U februaru 1991. godine udruženje CCMC osnovalo je i novo udruženje ACEA (Savez evropskih konstruktora vozila) koje je preuzelo CCMC specifikacije i dalje ih razvijalo. Zahtevi određeni ovim specifikacijama se razlikuju u odnosu na API specifikacije tako da se može reći da se tada počinju razilaziti američke i evropske specifikacije. Iako postoji određena međusobna isprepletanost klasifikacija i specifikacija, preporuka je da se radi pravilnog odabira odgovarajućeg motornog ulja kontaktira proizvođač ulja u cilju primene optimalnog motornog ulja, uvek uzimajući u obzir zahteve proizvođača motora.

Nezavisno o već navedenim standardima, kod motornih ulja značajne su i posebne dozvole dobijene direktno od proizvođača motora za upotrebu u njihovim motorima, što ne mora biti povezano s API ili ACEA klasifikacijom, ali je uslov za upotrebu kod tog proizvođača.

U sastav kontrole ACEA je uvela i udruženje industrije maziva ATIEL i industriju aditiva ATC. Novi sastav kvaliteta objavljen je 1995. godine i obuhvata tri grupe:

Benzinski motori A1, A2, A3
Lako opterećeni dizel motori B1, B2, B3, B4, B5
Teško opterećeni dizel motori komercijalnih vozila E1, E2, E3, E4, E5

Unutar svake kategorije eksploatacijska svojstva su podeljena na posebne grupe označene brojkama nakon slova. Koliko je veća brojčana oznaka, toliko su teži uslovi rada motora, a skladno tome su veći i zahtevi u vezi kvaliteta ulja. Za razliku od klasifikacije API, svaki član ACEA kao dopunu opštim zahtevima klasifikacije ulja može zatražiti dodatne specifične zahteve uvođenjem posebnih ispitivanja motora vlastite proizvodnje ili specijalnih ispitivanja na kompatibilnost s gumiranim i ostalim delovima, ili pak testova za određivanje roka zamene ulja i sl. Takvi dodatni zahtevi dostavljaju se u specifikacijama fabrike za motorna ulja.

Najrasprostranjenija specifikacija za motorna ulja je ona kompanije Daimler Chrysler (DC). Skladnost ulja određenog nivoa zahteva prema specifikacijama API, ACEA, Mercedes Benz (MB) ili Volkswagen (VW) omogućavanje objektivne ocene kvaliteta motornih ulja koju nude različitiproizvođači. Naročito je bitno napomenuti uticaj izbora određenog ulja na potrošnju goriva.

Teoretski maksimalna moguća ušteda goriva, koja se može postići optimalnim izborom odgovarajućeg maziva za motor može iznositi maksimalno 7,5%.

Motorna ulja za putnička vozila moraju istovremeno zadovoljiti uslove za benzinske i dizel motore. Dva najvažnija zahteva u pogledu rada automobila (motora) koje je potrebno da ulje postigne - ušteda goriva i zaštita okoline, imali su možda i najveći uticaj na razvoj kvaliteta motornih ulja za putničke automobile.

#motorna_ulja

#motori #automobili #radne_mašine #autobusi #kamioni

Šta god da vozite akumulatori i ulja su glavno na šta treba obratiti posebnu pažnju

* Zašto kupovati kod nas?


U moru prodavnica, velikih i malih - jedini smo specijalizovani centar za akumulatore i baterije, a već deset godina i za ulja-maziva u regionu. Na hiljade zadovoljnih kupaca su najbolja garancija da smo odani i privrženi svakom kupcu. Vodimo se parolom "zadovoljan kupac - je siguran kupac koji će opet rado doći".

Sarađujemo isključivo sa direktnim i ovlašćenim uvoznicima tako da je roba koju prodajemo 100% sertifikovana.

Garancija na proizvode je stvarna bez skrivenih fora, važno je da uz naš savet odaberete pravi akumulator ili ulje i budite bez brige.     

#STARTNP EXPERTS FOR BATTERIES - ZA SIGURAN START VAŠEG VOZILA !

AKUMULATORI

DURACELL

Najpoznatiji američki brend za proizvodnju baterija je svoju tehnologiju primenio i na akumulatore da traju duže.

BOSCH

Pouzdano napajanje je od suštinskog značaja za vozilo. Bosch akumulatori to garantuju. Putnički i teretni program.

MONBAT EU

Jedan od najvećh proizvođača starternih akumulatora i stacionarnih baterija u Evropi. Sve više je prisutan i kod nas.

VARTA

Gde god vas odvede vaše putovanje, VARTA akumulatori daju svu potrebnu snagu kako bi vas odveli tamo.

NAJKVALITETNIJE MOTORNO ULJE I ANTIFRIZ ZA POTPUNU STABILNOST VAŠEG VOZILA

Pored AKUMULATORA #START Vam nudi baterije, motorna i hidraulična ulja, antifrize

AGM VRLA baterije se sve češće pominju jer je njihova upotreba tek od nedavno postala nezaobilazna u svakodnevnici.

Desetak godina u redovnoj ponudi su ulja Shell i Texaco, a na zahtev kupaca sve češće su i ulja OEM kvaliteta. Sertifikovano i sa garancijom.

Usavršavanjem vozila sa dodatnom opremom i visokim opterećenjem anttifriz postaje bitan kako zimi tako i u letnjim mesecima.

KVALITET

Sva roba koju prodajemo je u originalnom pakovanju i pratećoj dokumentaciji.

PROIZVODNJA

U dogovoru sa uvoznicima strogo pratimo datume i proces proizvodnje.

POVOLJNE CENE

Vrhunski kvalitet ne mora nužno da znači i previsoke cene. Trudimo se da bude tako.
Mali i Veliki Servis

U saradnji sa vodećim uvoznicima delova i motornih ulja u mogućnosti smo da našim kupcima obezbedimo ORIGINALNA ulja i delove za mali i veliki servis vozila. Dovoljno je da nam prosledite broj šasije vašeg vozila i daćemo vam nabolju ponudu. 

Recikliranje

Firma START jedina u regionu poseduje dozvolu za adekvatno zbrinjavanje otpadnih (neispravnih) akumulatora. Pri kupovini novog akumulatora donesite Vaš stari akumulator kako bismo zajedno brinuli o zaštiti sredine.

više decenija iskustva 

START je počeo sa radom 1990. godine, kao specijalizovani servis za dijagnostiku i popravku akumulatora.
Ubrzo je proširena delatnost i  na prodaju akumulatora, a nešto kasnije i na ulja.

BRENDOVI

Adresa

Višegradska 15 
36300 Novi Pazar, Srbija


Kontakt

Ukoliko imate pitanje za našu tehničku podršku budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona ili nam pišite - ovde
Tel: +381 (0) 20 318 009 

Linkovi korisni
Tagovi

#akumulatori #baterije #motornaulja #hidraulika #antifiz #maliservis #velikiservis